Hypotheekrentes en de rentevaste periode

De maandlasten van uw hypothecaire geldlening bestaan over het algemeen uit een drietal facetten. Te weten de aflossing (of premie voor de aflossing), de premie voor de afdekking van risico’s en uiteraard het rentepercentage welke u betaald aan de geldverstrekker. Het rentepercentage bepaald vaak een (groot) gedeelte van uw maandlasten en is daarom heel belangrijk. Maar juist daarom is het ook niet gemakkelijk om de juiste beslissing te maken in de meest passende rentevaste periode en het rentepercentage welke daar bij hoort.

Glazen bol

Hoe weet u nu of u de juiste keuze maakt m.b.t. de rentevaste periode. U heeft immers geen glazen bol om in de toekomst te kijken. U weet dus niet welke invloeden van toepassing zijn op uw leven wat nog komen gaat. En daarnaast zijn de ontwikkelingen van de rentes op de hypotheekmarkt ook niet te voorspellen. 

Ook ik kan niet in de toekomst kijken, maar door samen met u alles betreffende uw wensen in maandlasten, inkomensverwachting, gezinssamenstelling, pensioeninkomsten, uitgavenpatroon etc., in kaart te brengen, help ik u, als uw Erkend Hypotheekadviseur, met het maken van de juiste keuze.

Korte - of lange rentevaste periode

Hoe korter de rente vaststaat des te minder risico loopt een geldverstrekker. Oftewel hoe langer u uw rente vast gaat zetten, des te hoger zal de rente over het algemeen zijn. U kunt kiezen voor een variabele rente die elke maand kan stijgen en dalen. Het andere uiterste is een rentevaste periode van 30 jaar, die over het algemeen het hoogste tarief zal hebben.

Hieronder volgen de laagste rentepercentages die op dit moment aan worden geboden door alle Nederlandse geldverstrekkers en banken. Ondanks het feit dat deze rentepercentages zeer zorgvuldig worden samengesteld en gecontroleerd, kunnen er geen rechten aan ontleend worden. De rentepercentages zijn gebaseerd op een hypothecaire geldlening o.b.v. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij een woning met energielabel A.  

  • variabel 5,00%
  • 1 jaar 4,24%
  • 5 jaar 3,45%
  • 7 jaar 3,64%
  • 10 jaar 3,49%
  • 15 jaar 3,91%
  • 20 jaar 3,98%
  • 30 jaar 3,92%

Peildatum: 01-05-2024

Vragen over hypotheekrente?

Heeft u (meer) vragen over de keuze voor de meest passende rentevaste periode en bijpassende hypotheekrente klik dan op de button hieronder of bel 0485-849320 of mail naar info@hurkmansfinancieeladvies.nl.

Neem contact op